WAN-IFRA: ‘Beschuldig nieuwsmedia niet langer onterecht van nepnieuws’

WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers) wijst president Trump in een brief op de gevaren van zijn uitlatingen over nieuwsmedia.

Meer dan 40 hoofdredacteuren, directeuren en uitgevers van internationale nieuwsmedia, verenigd in WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers), roepen president Trump van de Verenigde Staten op om nieuwsmedia niet langer onterecht te beschuldigen van het publiceren van nepnieuws.

De ondertekenaars constateren dat de houding van president Trump tot een vijandige sfeer tegen nieuwsmedia leidt. ‘Dit vormt een gevaar voor de persvrijheid en maakt het voor journalisten moeilijker om hun journalistieke waakhondfunctie uit te oefenen.’

‘In de Verenigde Staten zijn de meningen erg verdeeld. Daarom bestaat er meer behoefte dan ooit aan kritische kwaliteitsjournalistiek,’ aldus de ondertekenaars.

‘In een tijd waarin journalisten en nieuwsmedia steeds vaker het doelwit van geweld zijn, hebben de opmerkingen van Trump een opruiend effect. Bovendien geeft Trump leiders en politici buiten de Verenigde Staten het verkeerde voorbeeld waardoor er ook daar problemen kunnen ontstaan,’ concluderen de ondertekenaars.

demWAN-IFRA benadrukt dat persconferenties in het Witte Huis toegankelijk moeten zijn voor alle nieuwsmedia. Om de relatie te herstellen, dringt de organisatie aan op een ontmoeting tussen Trumps regering en vertegenwoordigers van internationale nieuwsmedia.