Lezersmarkt wereldwijd steeds belangrijker voor nieuwsmedia

De lezersmarkt is de afgelopen jaren steeds belangrijker voor nieuwsmedia geworden. Wereldwijd komt ruim de helft (53 procent) van de inkomsten uit de consumentenmarkt.

Dat blijkt uit het onlangs uitgegeven rapport World Press Trends 2016 van WAN-IFRA.

Groei online nieuws

Wereldwijd lezen 2,7 miljard volwassenen een gedrukt dagblad. De digitale nieuws-consumptie neemt snel toe. In sommige ontwikkelde markten is het aantal digitale lezers het bereik van print al gepasseerd. WAN-IFRA heeft berekend dat ruim 40 procent van de internetters het nieuws digitaal bekijkt.

Drie miljoen banen

De dagbladindustrie genereerde in 2015 circa 168 miljard dollar aan inkomsten van lezers en adverteerders. Daarvan werd 89 miljard dollar verdiend op de lezersmarkt en 79 miljard dollar met reclame. Samen met tijdschriften zijn dagbladen wereldwijd goed voor bijna drie miljoen banen.

Digitale doorbraak

In 2015 is een omslag bereikt met de digitale transitie. Met kwaliteitscontent hebben nieuwsmedia een groeiend aantal lezers bereikt en meer inkomsten kunnen genereren met digitale abonnementen en online advertising.

WAN-IFRA constateert dat lezers en adverteerders beter kunnen worden bediend dankzij goede analysetools en betrouwbare data.

visual WPT

Over World Press Trends

WAN-IFRA verzamelt voor World Press Trends gegevens uit 70 landen. NDP Nieuwsmedia heeft data over de Nederlandse markt aangeleverd. Daarnaast werkten PwC, Zenith, Ipsos, comScore en Pew Research mee aan het onderzoek.