Minimale vooruitgang in onderzoeken machtsmisbruik Google

In zijn formele reactie ontkent Google beschuldigingen van machtsmisbruik met Shopping en blijven nieuwe argumenten in het onderzoek naar AdSense achterwege.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft Google in de afgelopen twee jaar machtsmisbruik verweten met zijn advertentietak, Google Shopping en het mobiele besturingssysteem Android.

Formele reactie op beschuldigingen Shopping en AdSense

In zijn formele reactie ontkent Google dat de shoppingdienst de concurrentie op de webwinkelmarkt beperkt. Volgens Google kunnen consumenten eenvoudig prijzen vergelijken buiten de zoekmachine om. Ook zouden zij vaak direct webwinkels bezoeken, zonder eerst de shoppingdienst te raadplegen.

In reactie op de beschuldigingen van machtsmisbruik op de advertentiemarkt, stelt Google de voorwaarden van AdSense te hebben veranderd om tegemoet te komen aan de klachten van de Commissie.

Google heeft nog tot 11 november de tijd om formeel te reageren op de beschuldiging van machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android.

Zaken duren mogelijk nog jaren

Nadat de formele reacties van Google zijn bestudeerd, kan de Europese Commissie besluiten om Google te beboeten, de aanklacht aan te passen of te laten vallen.
Per beschuldiging kan de boete oplopen tot maximaal 10 procent van de jaaromzet van Google.

Tegen dit besluit zou Google vervolgens weer in beroep kunnen gaan. Het kan daarom nog jaren duren voordat er definitief uitsluitsel is over deze mededingingszaken.