NPO vernieuwt Uitzending Gemist zonder goedkeuring

Tijdens de opening van het nieuwe televisieseizoen maakte de NPO de vernieuwing van Uitzending Gemist naar Uitzending Gestart bekend.

De dienst om programma’s gratis terug te bekijken wordt vanaf komend voorjaar uitgebreid met de mogelijkheden om een profiel aan te maken en voorkeuren aan te geven. Zo krijgen gebruikers aanbevelingen die aansluiten op hun voorkeuren.

Geen goedkeuring verleend

In aanloop naar de aankondiging stelde de Vereniging Commerciële Omroepen (VCO) herhaaldelijk dat een aparte goedkeuring vereist is voor de uitbreiding van Uitzending Gemist.
Staatssecretaris Dekker (Media) verwierp dit omdat er volgens hem geen sprake zou zijn van een significante wijziging van de dienst.

Dat de NPO in de aankondiging van de vernieuwde dienst de vernieuwing nu zelf ‘grondig’ noemt, illustreert dat een duidelijke, aangescherpte markttoets voor diensten van de publieke omroep noodzakelijk is. Staatssecretaris Dekker kondigde vorig jaar een aanscherping aan, maar op de uitwerking wordt nog gewacht.