Festival van het Vrije Woord groot succes

In een uitverkochte De Balie in Amsterdam werd op dinsdagavond 3 mei de Dag van de Persvrijheid gevierd met het Festival van het Vrije Woord.

De avond stond in het teken van de ‘Red Line’: hoe bewegen we ons op de grens van het vrije woord?
Er werd gesproken met journalisten uit landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is en er was discussie over de waarde van het vrije woord in Nederland.

Avondvullend programma in De Balie

Hoofdgast was de Israëlische schrijver Nir Baram. Hij sprak over zijn soms controversiële reportages over Israël.
Baram: ‘Ik moet vooral voorzichtig zijn buiten Israël, want dan zijn de reacties op bijvoorbeeld Twitter veel extremer. Het is onvoorstelbaar hoe heftig er wordt gereageerd op dit conflict, meestal door mensen die niet meer van mening willen veranderen.’

Ook RTL-correspondent Olaf Koens ervaart in zijn stukken over Israël heftige reacties. Zijn woordkeuze moet hij op een goudschaaltje wegen.
Koens werkt bij zijn reportages uit Syrië onder zwaar toezicht van het regime. ‘Dus kan ik de kapper van Assad niet vragen hoe het is om een man onder je scheermes te hebben die de dood van 400.000 landgenoten op zijn geweten heeft.’

De Chinese journalist Yuan Chang en Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou (‘Langs de oevers van de Yangtze’) interviewden elkaar over (online) journalistiek in China.
Cabaretier André Manuel sloot de avond met zijn visie op het vrije woord. Schrijver Leon Verdonschot presenteerde de avond.

Andere sprekers tijdens het festival waren onder meer documentairemaakster Fidan Ekiz, journaliste Minka Nijhuis, journalist Maurits Martijn (De Correspondent), Arjan el Fassed (Open State Foundation) en Daphne van der Kroft (Bits of Freedom).

Bij De Balie zijn alle onderdelen van het festival online terug te zien.

Dag van de Persvrijheid

Het Festival van het Vrije Woord werd mede georganiseerd door NDP Nieuwsmedia.
Het festival vond plaats op de Dag van de Persvrijheid. In 1993 riepen de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uit met als doel het belang van de persvrijheid onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de persvrijheid wereldwijd te bevorderen.

Sinds 2003 wordt ook in Nederland actief aandacht besteed aan de Dag van de Persvrijheid.

3 mei: Internationale Dag van de Persvrijheid