D66-Kamerlid Sjoerdsma wil fonds voor vervolgde journalisten

Sjoerdsma wil dat minister Koenders een fonds opricht voor Nederlandse journalisten die worden vervolgd in landen waar de persvrijheid onder druk staat.

Vandaag, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, vraagt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) minister Koenders (Buitenlandse Zaken) om structureel geld beschikbaar te stellen voor journalisten die worden vervolgd in landen waar de persvrijheid onder druk staat. Dat meldt de NOS.

Sjoerdsma hoopt dat Koenders het fonds financiert met een half miljoen euro uit het Mensenrechtenfonds. Hij verwacht steun van de Kamer omdat dit een relatief klein bedrag is.

De Nederlandse overheid biedt al consulaire hulp als journalisten in het buitenland in de problemen komen, maar journalisten kunnen niet altijd rekenen op financiële bijstand voor de juridische kosten die ze moeten maken.

Arrestatie Ebru Omar onderstreept noodzaak

‘Journalisten kunnen op dit moment financieel kapot geprocedeerd worden door autoritaire regimes. Daarom de oproep aan minister Koenders om ervoor te zorgen dat zij standaard financieel worden bijgestaan’, aldus Sjoerdsma. Hij liep al een tijdje rond met het plan voor dit fonds, zei hij vanmorgen op het Radio 1 Journaal.

De recente arrestatie van Ebru Umar was ‘opnieuw een onderstreping’ van hoe moeilijk journalisten het hebben in sommige landen. ‘In toenemende mate wordt de pers in landen rondom de EU vogelvrij verklaard. Die journalisten verdienen steun.’

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), juicht het initiatief van harte toe.