Nieuwssites toch niet verantwoordelijk voor reacties onder berichten

Nieuwssites zijn niet verantwoordelijk voor alle beledigende en onbeschofte reacties die bezoekers onder nieuwsberichten achterlaten.

Dit volgt uit een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) naar aanleiding van een zaak over reacties onder berichten op de Hongaarse nieuwssite Index.hu.

Op de nieuwssite Index.hu plaatsten bezoekers onder een nieuwsbericht over een vastgoedonderneming negatieve opmerkingen over makelaars.
De vastgoedonderneming in kwestie stapte naar de Hongaarse rechter en deze oordeelde dat de nieuwssite verantwoordelijk was voor de reacties.

Reacties vallen binnen vrijheid van meningsuiting

Na de uitspraak van de Hongaarse rechter diende de nieuwssite, samen met de Hongaarse branchevereniging voor digitale uitgevers, bij het EHRM een klacht in tegen Hongarije.
Volgens de nieuwssite had de uitspraak van de Hongaarse rechter ‘ernstige gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting op internet en de informatievrijheid.’

Het EHRM oordeelt nu dat de reacties binnen de vrijheid van meningsuiting vallen.
‘Hoewel aanstootgevend en vulgair, bevatten de reacties op onder de nieuwsberichten geen uitspraken die te ver gaan. Ze riepen niet op tot geweld of haatzaaiing,’ aldus het Hof.

Verschil met de Delfi-uitspraak

In 2015 oordeelde het EHRM dat de Estse nieuwssite Delfi wel verantwoordelijkheid droeg voor reacties onder nieuwsberichten.
In de Delfi-zaak betroffen de reacties dreigementen aan het adres van individuen. In deze zaak gingen de reacties over de werkwijze van makelaars in het algemeen.

Na eerste analyse van de uitspraak door NDP Nieuwsmedia lijkt het belangrijk dat nieuwssites reacties onder berichten blijven monitoren. Nieuwssites lijken verantwoordelijk te blijven als reacties oproepen tot geweld of haatzaaiing.