Nieuwssites aansprakelijk voor anonieme reacties

Nieuwssites moeten schadelijke en bedreigende reacties actief modereren. Zij kunnen aansprakelijk zijn voor schade die derden door deze reacties lijden.

Dit volgt uit de uitspraak van de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in een zaak over de Estse nieuwssite Delfi.

Bedreigende reacties bij nieuws

In januari 2006 publiceerde Delfi een artikel over aangepaste vaarroutes van het Estse veerpontbedrijf SLK. In koude winters is het in Estland mogelijk om op ijssnelwegen naar eilanden in de Baltische Zee te rijden. Dat is sneller en goedkoper dan vervoer per veerpont. SLK paste de vaarroutes aan dat zodat het water niet kon opvriezen.

Onder het artikel werd de grootaandeelhouder van SLK uitgescholden, bedreigd en doodgewenst. SLK eiste verwijdering van enkele reacties en een schadevergoeding van 32.000 euro.
Na enige tijd verwijderde Delfi de lasterlijke reacties, maar weigerde de schadevergoeding te betalen. De Estse rechter veroordeelde Delfi tot een boete.

Vrijheid van meningsuiting

Delfi vond dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in het geding waren en stapte naar het EHRM. Het EHRM stelde Delfi in oktober 2013 niet in het gelijk. Met steun van tientallen mediaorganisaties, waaronder NRC en De Telegraaf, diende Delfi vervolgens een verzoek in om de zaak te laten heroverwegen.

Met deze uitspraak laat de Grote Kamer van het EHRM de eerdere uitspraak in stand. Onder andere de ernst van de reacties, het commerciële belang van Delfi en het feit dat Delfi beledigende reacties niet actief weerde, zorgen er volgens de Grote Kamer van het EHRM voor dat een beroep op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid niet slaagt.