Fonds Google voor digitale journalistiek open voor aanmeldingen

Iedereen die zich richt op het uitgeven van nieuws kan deelnemen aan het Digital News Initiative van Google.

Bedrijven en personen uit de nieuwssector kunnen zich sinds 22 oktober aanmelden voor financiële steun van Google. De eerste inschrijvingsronde sluit op 4 december. In het voorjaar van 2016 volgt een tweede inschrijvingsmogelijkheid.

In totaal stelt Google voor de Europese markt in de komende drie jaar 150 miljoen euro beschikbaar.

Nieuwe benadering

Google zoekt naar projecten ‘die blijk geven van een nieuwe benadering van digitale journalistiek.’ Deelnemende projecten kunnen experimenteel zijn en moeten een digitaal karakter hebben. Deelnemers hoeven geen gebruik te maken van producten van Google.

Een projectteam van ervaren professionals uit de nieuwssector en medewerkers van Google selecteert projecten die voor steun in aanmerking komen.

Onderzoek naar misbruik van marktdominantie

Google maakte in april bekend dat het met het Digital News Initiative innovatie in de journalistiek wil stimuleren door samenwerking met nieuwsuitgevers. Met het Digital News Initiative zegt Google de waarde van journalistieke content nadrukkelijk te erkennen.

Het initiatief kan niet los worden gezien van het onderzoek van de Europese Commissie naar misbruik van marktdominantie van de internetgigant. Duitse en Spaanse nieuwsuitgevers dienden eerder klachten in tegen Google bij de Europese Commissie.