Google blijft machtsmisbruik ontkennen

In zijn formele reactie aan de Europese Commissie zegt Google dat het geen concurrenten achterstelt in zijn zoekresultaten en de keuzevrijheid vergroot.

In april beschuldigde de Europese Commissie Google van machtsmisbruik. Door eerst de eigen Shopping-dienst van Google te tonen en daarna pas het aanbod van andere vergelijkingssites en webwinkels, zou Google voorrang geven aan zijn eigen diensten boven die van concurrenten.

Formele reactie Google

Google bestrijdt de beschuldiging van de Europese Commissie in een formele reactie van 150 pagina’s.
De reactie bestaat uit omvangrijke analyses en economische data. Google haalt succesvolle bedrijven als Amazon en Ebay aan als bewijs dat de markt voor webwinkels het goed doet. Google concludeert dat Google Shopping geen marktverstorende werking heeft.

Op het blog van Google schrijft advocaat Kent Walker dat Google de beschuldigingen van de Europese Commissie erg serieus neemt, maar deze ‘feitelijk, juridisch en economisch onjuist’ zijn.
Kent stelt verder dat Google juist zorgt voor meer keuzes voor Europese consumenten en kansen biedt voor zowel grote als kleine bedrijven.

Risico op hoge boete

De Commissie zal in de komende maanden beslissen om Google te beboeten, de aanklacht aan te passen of te laten vallen. Een eventuele boete kan oplopen tot maximaal 10 procent van de jaaromzet van Google. Over de omzet van 2014 gemeten zou dat neerkomen op 5,8 miljard euro.

Andere klachten tegen Google

Naast deze mededingingszaak lopen er ook nog andere onderzoeken naar Google. De Commissie doet bijvoorbeeld ook onderzoek naar machtsmisbruik van de zoekmachine en de advertentietak van Google. Duitse en Spaanse uitgevers dienden tevens klachten in tegen Google over onder andere het zonder toestemming kopiëren van content.