Europese Commissie wijst toezeggingen Google af

Eurocommissaris Almunia (Mededinging) vindt dat Google grotere concessies moet doen om een einde te maken aan zijn geschil met de Europese Commissie.

Het lopende mededingingsonderzoek zal zeker niet voor oktober eindigen.

In een interview zei Almunia dat verschillende concurrenten van Google ‘heel negatief’ hebben gereageerd op de voorstellen van Google. De onderhandelingen tussen Google en de Europese Commissie gaan daarom verder.

Almunia: ‘Sommige klagers hebben nieuwe argumenten, nieuwe gegevens en nieuwe overwegingen op tafel gelegd. Die moeten we analyseren om te zien of we tot een oplossing kunnen komen. Google kan oplossingen vinden voor enkele van de zorgen die we terecht vinden.’

Almunia verwacht niet dat het lopende mededingingsonderzoek voor oktober zal worden afgerond, zo zei hij vorige week in een toespraak. Dat betekent dat hij het onderzoek overdraagt aan de Deense Margrethe Vestager, die hem op 1 november 2014 opvolgt in de nieuwe Europese Commissie.

De Europese uitgevers hebben de Commissie onlangs verzocht om na twee jaar van vruchteloze onderhandelingen de traditionele route voor mededingingszaken te bewandelen en met een verbod de mededingingsproblemen op te lossen.