WAN-IFRA uit zorg over druk op The Guardian

WAN-IFRA heeft met een brief aan de Britse premier David Cameron haar zorgen geuit over het handelen van ambtenaren dat leidde tot de vernietiging van opslagmedia van The Guardian.

Medewerkers van The Guardian vernietigde de apparatuur in reactie op dreigende juridische stappen van de Britse regering. De regering wilde daarmee voorkomen dat rapporten gebaseerd op de gelekte bestanden van de NSA (National Security Agency) gepubliceerd zouden worden.

In de brief aan Cameron vraagt WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers) het Verenigd Koninkrijk persvrijheid te garanderen en het recht van journalisten om hun bronnen te beschermen, te respecteren.

De pers moet zijn cruciale controlerende rol kunnen blijven spelen in een vrije samenleving, zonder overheidsbemoeienis of intimidatie.