Europese uitgevers vinden maatregelen Google niet afdoende

Europese uitgevers roepen eurocommissaris Almunia (Mededinging) op het pakket van maatregelen dat Google aan de Europese Commissie heeft voorgelegd om tegemoet te komen aan de mededingingsrechtelijke bezwaren, af te wijzen.

Een collectief van 21 organisaties, waaronder NDP Nieuwsmedia en de European Newspaper Publishers’ Association (ENPA), vinden de maatregelen van Google onvoldoende voor het herstel van eerlijke concurrentie.

De Europese Commissie heeft belanghebbenden verzocht voor 27 juni te reageren op de door Google voorgestelde maatregelen. Op basis van die reacties besluit de Commissie de maatregelen van Google al dan niet te accepteren.

Als de Commissie het aanbod accepteert, worden de toezeggingen bindend en wordt het onderzoek zonder een verbod of geldboete gesloten.

Dominante zoekmachine

Google stelt onder meer voor de favoriete links naar eigen websites als zodanig te labelen in de zoekresultaten. Volgens de uitgevers misleidt dat de consument juist, omdat het suggereert dat het gepersonaliseerde zoekresultaten zijn. Dit zou eerder meer dan minder schade toebrengen aan de concurrentiepositie van uitgevers.

Ook biedt Google website-exploitanten de mogelijkheid om hun websites te blokkeren voor Google. Dat is voor uitgevers geen optie omdat de dominante zoekmachine voor veel gebruikers de belangrijkste toegangspoort tot het internet is.

Structurele maatregelen

De samenwerkende organisaties stellen in een position paper dat de voorgestelde maatregelen geen antwoord bieden voor de overkoepelende en fundamentele problemen die Google in de zoekmachinemarkt veroorzaakt.

Google legt zichzelf slechts kleine beperkingen op (bijvoorbeeld voor Google News), die in de praktijk geen effect hebben op de marktstructuur. Volgens de organisaties zijn er meer effectieve en structurele maatregelen noodzakelijk en gerechtvaardigd om de mededinging te herstellen.