Private en publieke nieuwstitels slaan de handen ineen voor ‘Journalist in de klas’

Nieuws in de klas, het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia, organiseert voor het tweede achtereenvolgende jaar ‘Journalist in de klas'.

Daarbij haken naast private nu ook publieke journalistieke titels aan om te zorgen dat zoveel mogelijk journalisten scholen kunnen bezoeken. Ook DichterBijNieuws en Beeld en Geluid ondersteunen het project. Daarmee benadrukken deze partijen gezamenlijk het belang van nieuwseducatie, door direct contact tussen leerlingen en journalisten te faciliteren.

Journalist in de klas

Aantal journalistieke titels uitgebreid

In de week van 15 tot en met 19 april 2024 kunnen leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs uit eerste hand horen wat het werk van een journalist inhoudt. Journalisten van landelijke en regionale nieuwstitels en landelijke, regionale en lokale publieke omroepen reizen af naar scholen, die zich kunnen opgeven voor een workshop.

Journalisten van bijvoorbeeld het AD, de Volkskrant, NRC, NU.nl, de Stentor, Dagblad van het Noorden, Zembla, NOS, RTL Nieuws, Nederlands Dagblad, EenVandaag en vele anderen trekken het land in om met jongeren in gesprek te gaan hoe nieuws wordt gemaakt. Ook nieuwsfotografen verzorgen workshops. Met het beschikbaar gestelde lesmateriaal kunnen leerkrachten en docenten een bezoek voorbereiden.

Bezoek op redacties

Daarnaast krijgen klassen ook de mogelijkheid om een redactie te bezoeken en te zien hoe een kranten-, radio- of tv-redactie werkt en waarom onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek zo belangrijk is. Docenten krijgen de mogelijkheid om hun klas aan te melden.

Met kinderen en jongeren in gesprek

Rien van Beemen, voorzitter van NDP Nieuwsmedia, is blij dat ‘Journalist in de klas’ breder kan worden uitgerold: “In het huidige klimaat, waarin vertrouwen in de journalistiek geen vanzelfsprekendheid is, willen we graag met jongeren in gesprek gaan. Dat we bij de tweede editie zo kunnen uitbreiden, laat zien hoeveel belang nieuwsorganisaties hechten aan educatie over journalistiek.”

Journalist in de klas laat zien hoe betrokken de journalistieke sector is om met jongeren in gesprek te gaan en ze te bereiken.

Nicolette van Dijkum, manager Nieuws in de klas: “We zijn heel blij dat we met vereende krachten kunnen zorgen voor zo’n groot bereik. Het is enorm inspirerend om te zien dat zoveel journalisten graag naar scholen gaan om te vertellen over hun mooie vak. Het laat zien hoe betrokken de journalistieke sector is om met jongeren in gesprek te gaan en ze te bereiken. Met het bundelen van de krachten hebben we landelijke dekking. Dus docenten, meld je klas aan.”

Aanmelden voor Journalist in de klas

Docenten die graag een journalist in de klas ontvangen of een rondleiding op een redactie willen, kunnen zich aanmelden via www.journalistindeklas.nl.

Deelnemende titels aan Journalist in de klas

AD, BN DeStem, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, De Limburger, De Stentor, De Telegraaf, EenVandaag, EW magazine, het Financieele Dagblad, Follow the Money, Het Parool, Leeuwarder Courant, Meldpunt, Nederlands Dagblad, NOS, NU.nl, NRC, Noordhollands Dagblad, PZC, RTL Nieuws, Trouw, Tubantia, Volkskrant, Zembla.