Nieuwsredacties bezoeken scholen in de week van ‘Journalist in de klas’

Nieuws in de klas, het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia, lanceert een nieuw initiatief: Journalist in de klas. In de week van 17 april kunnen middelbare scholieren uit eerste hand horen en zien hoe kwaliteitsjournalistiek tot stand komt.

Journalisten van landelijke en regionale nieuwstitels zoals AD, Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Telegraaf, FD, Nederlands Dagblad, NRC en de Volkskrant gaan naar scholen om met jongeren in gesprek te gaan hoe nieuws wordt gemaakt.

Ook bezoek op redacties

Daarnaast krijgen schoolklassen de mogelijkheid om een redactie te bezoeken en te ervaren hoe een kranten-, radio- of tv-redactie werkt en waarom onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek zo belangrijk is. Docenten krijgen de mogelijkheid om hun klas aan te melden.

Het project gaat vergezeld van relevant lesmateriaal dat leerkrachten ter voorbereiding aan een bezoek kunnen gebruiken. Nieuws in de klas nodigt scholen uit om deel te nemen aan ‘Journalist in de klas’ en zich aan te melden via www.journalistindeklas.nl.

Aanleiding Journalist in de klas

Veel leden van NDP Nieuwsmedia zijn al bijzonder actief richting het onderwijs. Maar met ‘Journalist in de klas‘ willen Nieuws in de klas en de deelnemende nieuwsmedia nog meer leerlingen bereiken en zo de kennis over journalistiek vergroten.

“In het huidige klimaat, waarin vertrouwen in de journalistiek geen vanzelfsprekendheid is, willen we graag met jongeren in gesprek gaan en ze inspireren”, zegt Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia. “We geloven dat als jongeren met eigen ogen kunnen zien en horen wat kwaliteitsjournalistiek inhoudt, ze dat leert hoe belangrijk een goede nieuwsvoorziening is voor onze samenleving. En wat gaat er nu boven een ontmoeting waarin je uit eerste hand hoort wat het mooie vak van journalist inhoudt?”

Deelnemende titels Journalist in de klas

AD, BNR Nieuwsradio, BN DeStem, Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, de Gelderlander, De Groene Amsterdammer, Leeuwarder Courant, De Limburger, Eindhovens Dagblad, EW Magazine, het Financieele Dagblad, Het Parool, Leidsch Dagblad, Nederlands Dagblad, Noordhollands Dagblad, NU.nl, NRC, PZC, Reformatorisch Dagblad, RTL Nieuws, Trouw, de Stentor, De Telegraaf, Tubantia, de Volkskrant en Vrij Nederland.