Minister Adriaansens: ook ChatGPT moet auteursrecht respecteren

ChatGPT mag auteursrechtelijk beschermde werken niet zonder toestemming gebruiken voor training van zijn AI-model. Dat zei minister Adriaansens (EZ) in de Tweede Kamer.

Mogen auteursrechtelijk beschermde artikelen zonder toestemming worden gebruikt voor het trainen van modellen voor artificiële intelligentie (AI)? Die vraag is actueel door de stormachtige ontwikkeling van AI in toepassingen zoals ChatGPT.

Scraping

OpenAI, de organisatie die ChatGPT ontwikkelde, geeft aan internet te ‘scrapen’ en miljoenen pagina’s en artikelen in te lezen. In het geval van het uitlezen van nieuwssites gaat dat om artikelen die auteursrechtelijk beschermd zijn.

D66 stelt vragen

Tweede Kamerlid Hind Decker-Abdulaziz (D66) bracht de kwestie daarom woensdag naar voren in een Kamerdebat over kunstmatige intelligentie. Zij vroeg minister Adriaansens van Economische Zaken hoe partijen als OpenAI het auteursrecht in acht nemen.

“Dat mag niet”

Volgens minister Adriaansens is helder dat scrapen van auteursrechtelijk beschermd werk niet is toegestaan: “Dat mag niet. De regels zijn helder en gelden ook voor ChatGPT.” Wel erkende de minister dat met de snelle ontwikkeling de feitelijke handhaving van het auteursrecht vragen met zich meebrengt. “Met alle ontwikkelingen die zo snel gaan, moeten we daar goed op inspelen,” zei de minister.

Duidelijk statement

NDP Nieuwsmedia verwelkomt het duidelijke statement van Adriaansens. Nieuwsartikelen zijn ontegenzeggelijk van belang in de modellen van AI-toepassingen zoals ChatGPT. Het gebruik van nieuwartikelen voor dat doel vereist goede afspraken met uitgevers. De uitspraken van de minister onderstrepen dat makers ook in deze ontwikkelingen op effectieve bescherming door het auteursrecht moeten kunnen rekenen.