Besluit Uslu over ‘NPO Luister’ helpt journalistieke pluriformiteit niet vooruit

Staatssecretaris Uslu van Media en Cultuur heeft de aanvraag voor NPO Luister, het nieuwe podcastplatform van de NPO, goedgekeurd.

Door het besluit krijgt de publieke omroep toestemming om een nieuw exclusief aanbodkanaal te realiseren voor de zich snel ontwikkelende podcastmarkt. Bij dat kanaal hoort een eigen app en krijgen gebruikers suggesties op basis van een persoonlijke NPO-ID. Zo creëert de NPO een ‘walled garden’ voor de eigen content. Wat NDP Nieuwsmedia betreft is het genomen besluit in deze vorm een gemiste kans om de journalistieke pluriformiteit in Nederland te bevorderen.

Gezamenlijk platform

Voor een pluriforme nieuwsvoorziening is het van groot belang dat alle Nederlandse journalistieke podcasts ook in de toekomst goed vindbaar blijven voor het brede publiek.

Niet alleen De Dag van NPO Radio 1 moet te vinden zijn in de favoriete podcast-app van het publiek, maar bijvoorbeeld ook NRC Vandaag, de Volkskrant Elke Dag of BNR Ochtendnieuws. Om zo’n veelzijdig aanbod mogelijk te maken is een krachtenbundeling van de Nederlandse partijen in de strijd met de grote platforms noodzakelijk.

NDP Nieuwsmedia heeft daarom in de pilotfase van NPO Luister publiek de hand uitgestoken naar de NPO om een gezamenlijk platform te verkennen.

Openstelling NPO Luister

Dat pleidooi leek op steun te kunnen rekenen van de staatssecretaris. In het mediadebat van afgelopen juli onderschreef Uslu in reactie op vragen van Kamerleden het belang van openstelling van NPO Luister voor de content van andere aanbieders: “Ik ben het daar eigenlijk mee eens. Ook voor audiocontent moeten de krachten worden gebundeld. Ik zal de publieke omroep daartoe oproepen, ook voor audio. Ik ben blij dat partijen hierop willen samenwerken.”

Uslu stemt nu in met ‘alleingang’

De staatssecretaris kiest nu in het definitieve besluit een andere route dan zij in de Tweede Kamer verwoordde. De NPO krijgt toestemming voor een ‘alleingang’, zonder dat de staatssecretaris mogelijkheden benut om voorwaarden te stellen die samenwerking met andere Nederlandse podcastspelers kunnen bevorderen. NDP Nieuwsmedia kan de uitspraken van Uslu in het debat dan ook niet rijmen met het nu genomen besluit.

Pluriform podcastaanbod

NDP Nieuwsmedia zal het vandaag gepubliceerde besluit nader bestuderen. Ook zal het zich blijven inzetten voor samenwerking om zo een toegankelijk en pluriform aanbod van journalistieke kwaliteitspodcasts mogelijk te maken.