Mediaberichten bron voor merendeel Kamervragen

Parlementsleden maken veelvuldig gebruik van informatie die door media naar buiten is gebracht.

Bij twee derde van de Kamervragen vormde een nieuwsbericht of -uitzending de aanleiding. Dat blijkt uit een analyse van meer dan duizend schriftelijke Kamervragen uit de eerste maanden van 2021.

Landelijke media

De analyse laat zien dat de meeste Kamervragen gebaseerd zijn op berichten van landelijke media. Tv-uitzendingen en berichten van landelijke dagbladen vormen in veel gevallen de aanleiding voor de vragen. Academische publicaties, onderzoeksrapporten of adviezen van instanties worden minder gebruikt om bewindspersonen aan de tand te voelen.

Tijdgebrek

Mediaberichten blijken zeer bruikbaar om incidenten aan de kaak te stellen. Het journalistieke onderzoekswerk komt Kamerleden goed van pas omdat tijdgebrek eigen onderzoek van politieke partijen vaak in de weg staat

Kamerleden lijken dus vaak de nieuwsagenda te volgen. De journalistiek laat zich minder leiden door de Kamervragen. Eerder onderzoek liet een vergelijkbaar beeld zien. In 2011 kwam driekwart van de Kamervragen voort uit berichtgeving in de media.

Over dit onderzoek

Voor dit onderzoek zijn 1183 schriftelijke Kamervragen uit de periode 1 januari tot en met 20 mei 2021 verzameld en geanalyseerd. Daarbij is van elke vraag de aanleiding vastgelegd en zijn media en andere bronnen gelabeld.

Naast deze analyses zijn drie fracties en vijf journalisten over de Kamervragen geïnterviewd. Twee academici hebben de resultaten geduid. Het onderzoek maakt deel uit van het IMPACT-programma van Media Perspectives, dat mede is gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.