Btw op digitale publicaties op 1 januari 2020 naar 9%

Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) is van plan de btw op e-publicaties op 1 januari 2020 te verlagen, schrijft hij in reactie op vragen van D66.

Eerder deze maand stelden D66-Kamerleden Joost Sneller en Steven van Weyenberg schriftelijke vragen aan het kabinet over de voortgang van de verlaging van de btw op e-publicaties.

Voorbereidingen gestart

Staatssecretaris Snel schrijft mede namens minister Slob (Media) dat het kabinet positief staat tegenover een gelijke behandeling van fysieke en digitale boeken, kranten en tijdschriften. De voorbereidingen daarvoor zijn van start gegaan.

De eerste gesprekken met de sector hebben al plaatsgevonden, zo schrijft Snel aan de Tweede Kamer.

Toekomstbestendige afbakening

In de antwoorden wijst Snel erop dat een goede afbakening belangrijk is. Zowel voor de sector als voor de Belastingdienst moet duidelijk zijn welke digitale media precies aanspraak kunnen maken op het verlaagde btw-tarief.

Vanwege de ontwikkelingen in de markt is het bovendien belangrijk dat de gekozen definitie toekomstbestendig is.

Internetconsultatie

In de loop van het jaar zal de staatssecretaris een conceptwetsvoorstel presenteren. Alle belanghebbenden kunnen daar vervolgens via een openbare internetconsultatie op reageren.

Btw omlaag per 1 januari 2020

Nadat ook de Raad van State vervolgens advies heeft gegeven, zal de staatssecretaris het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer indienen. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2020.