Grapperhaus: ‘Elke bedreiging tegen journalisten is onacceptabel’

Volgens de minister dienen journalisten hun werk ongehinderd en veilig te kunnen uitvoeren, maar is het lastig om hun werkomstandigheden en veiligheid te verbeteren.

Dat schrijft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in reactie op vragen over dreigend geweld tegen journalisten van D66-Kamerlid Joost Sneller.

Sneller stelde vragen naar aanleiding van het in juni gepubliceerde rapport ‘Een dreigend klimaat’, dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is geschreven.

Dat rapport bevat concrete aanbevelingen om de werkomstandigheden en veiligheid van journalisten in Nederland te verbeteren.
Een van de aanbevelingen houdt in dat journalisten die worden bedreigd ’net als de brandweer’ beter moeten worden beschermd.

Minister Grapperhaus schrijft dat hij extra aandacht heeft voor de bescherming van journalisten.
Hij benadrukt dat het ‘vanwege de aard van de beroepsgroep en alle ontwikkelingen in het medialandschap’ lastig is om journalisten op dezelfde manier te beschermen als ambulancebroeders en politieagenten.

De politie, het OM, de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Vereniging van onderzoeksjournalisten spreken naar aanleiding van de aanbevelingen uit het rapport met elkaar in de Stuurgroep Bedreigingen Nederlandse Journalisten.