Juncker dringt aan op spoedige aanvaarding btw-voorstel

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dringt aan op spoedige aanvaarding van het voorstel om de Btw-richtlijn te herzien.

Na aanvaarding is het mogelijk om op digitale publicaties hetzelfde lage btw-tarief te heffen als op gedrukte varianten.

Tegelijkertijd met het uitspreken van de jaarlijkse State of the Union in het Europees Parlement heeft Commissievoorzitter Juncker een routekaart gepresenteerd met Europese wetgevingsvoorstellen voor het komende jaar.

Deze Roadmap for a More United, Stronger and More Democratic Union bevat ook de aansporing om snel overeenstemming te bereiken over het voorstel dat lidstaten de mogelijkheid biedt op digitale publicaties hetzelfde btw-tarief toe te passen als op gedrukte varianten.

Tsjechië spelbreker

In juni bleek Tsjechië spelbreker. De Tsjechische minister van Financiën keerde zich tegen het btw-voorstel, omdat hij op een ander wetgevingsvoorstel onvoldoende bereikte. Unanimiteit, vereist voor aanpassingen aan de Btw-richtlijn, kon daarom niet worden bereikt.

Huidig EU-voorzitter Estland spant zich momenteel in om een doorbraak te forceren, zodat alsnog een akkoord wordt bereikt. Op 10 oktober is de eerstvolgende reguliere vergadering van de Europese ministers van Financiën. Mogelijk keert het btw-voorstel dan terug op de agenda.