Leden News Media Europe spreken in Boedapest over persvrijheid

News Media Europe en haar leden uiten grote zorgen over de afnemende persvrijheid in Europa en de rest van de wereld.

News Media Europe hield haar jaarvergadering op 14 juni in Boedapest. De Hongaarse persvrijheid staat al jaren onder grote druk.
In oktober 2016 werd een voorlopig dieptepunt bereikt toen de grootste oppositiekrant, Népszabadság, onverwacht sloot. In dezelfde maand werd verslaggevers van de kritische nieuwssite 444 de toegang tot het Hongaarse parlement ontzegd.

Fernando de Yarza, voorzitter van News Media Europe, noemde persvrijheid een hoeksteen voor iedere democratische samenleving. ‘De persvrijheid moet te allen tijde worden beschermd.’

Tibor Kovács, voorzitter van Magyar Lapkiadók Egyesülete, de Hongaarse brancheorganisatie voor nieuwsuitgevers, gelooft dat kritische en onafhankelijke journalistiek een voorwaarde is voor een gezonde democratie. ‘De persvrijheid moet in juridische, politieke en economische zin worden gewaarborgd.’

De Hongaarse regering verhoogde onlangs de belasting op advertenties. ‘Dit leidt in kwalitatieve en kwantitatieve zin tot een afname van het aanbod van Hongaars nieuws,’ aldus Kovács. ‘Internetgiganten zoals Google en Facebook kunnen deze belasting ontwijken, waardoor het speelveld nog ongelijker wordt.’

News Media Europe

News Media Europe behartigt de belangen van uitgevers van nieuwsmedia op alle platforms bij de instellingen van de Europese Unie. Het is de eerste Europese brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven die de digitalisering van de journalistiek volledig omarmt.

News Media Europe vertegenwoordigt nieuwsbedrijven uit twaalf Europese landen met een gezamenlijke waarde van ruim 12 miljard euro en meer dan 2.200 titels.