Tweede Kamer wil duidelijkheid over btw-verlaging online journalistiek

De Tweede Kamer schaarde zich vandaag achter de motie van SP en PvdA waarin de regering wordt gevraagd naar de mogelijkheden voor een btw-verlaging.

Vorige week presenteerde de Europese Commissie het wetgevingsvoorstel dat lidstaten de mogelijkheid biedt op online publicaties het verlaagde btw-tarief te kunnen toepassen.

Aanpassing Europese richtlijn

Pas als de Europese Btw-richtlijn is aangepast, kunnen lidstaten digitale nieuwsproducten onder het verlaagde tarief brengen. Nu wordt digitaal gepubliceerde journalistiek nog belast tegen 21% btw, terwijl op de papieren variant 6% btw van toepassing is.

Doorn in het oog

Deze belemmering voor digitale nieuwsproducten is de Kamer al langer een doorn in het oog. De Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Mohammed Mohandis (PvdA) dienden daarom een motie in die de regering duidelijkheid vraagt over de mogelijkheden om de btw op digitale nieuwsproducten te verlagen tot het niveau van de papieren versies.

Brede steun

Een vrijwel eensgezinde Tweede Kamer steunde de motie. Tegen de achtergrond van het Europese voorstel wil de Kamer nu weten welke voorbereidende stappen noodzakelijk zijn om het verlaagde tarief daadwerkelijk toe te kunnen passen.

Nieuw kabinet

Een nieuw kabinet zal volgend jaar de knoop moeten doorhakken over de btw-verlaging. De aangenomen motie van de Tweede Kamer kan daarvoor als basis dienen.