Kamerleden willen duidelijkheid over publiek-private samenwerking

Kamerleden hebben de regering verzocht de mogelijkheden voor lokale en regionale publieke-private samenwerking tussen mediabedrijven in kaart te brengen.

Mohammed Mohandis (PvdA) verzocht dit samen met Ton Elias (VVD) en Pieter Heerma (CDA) in een motie die zij indienden tijdens de behandeling van de Mediabegroting.

Ook verzoeken zij de regering om een overzicht van de juridische, organisatorische en praktische belemmeringen van publieke-private samenwerking (pps) tussen mediabedrijven op lokaal en regionaal niveau.
Ze vragen om hier ook buitenlandse best-practices te betrekken.

Duidelijkheid over pps noodzakelijk

Mohandis verzocht om een onderzoek naar pps omdat hij vindt dat regionale kranten en omroepen vooraf moeten weten waar ze aan toe zijn als zij een pps willen starten.
Hij noemde de recente beëindiging van de pps tussen BN DeStem en Omroep Brabant in het West-Brabantse Mediacentrum ‘een gemiste kans’.

Omdat er sinds 2014 een experimenteerbepaling over pps bestaat, stelde staatssecretaris Dekker (Media) dat er al veel mogelijkheden zijn voor pps.
Volgens Dekker lag het mislukken van de pps in Brabant niet alleen aan wet- en regelgeving, maar kwam het ook doordat de betrokken partijen concurrenten van elkaar zijn.

Motie wordt waarschijnlijk aangenomen

Dekker besloot om de Tweede Kamer te laten oordelen over de motie van Mohandis c.s. Dit zal op dinsdag 24 november gebeuren.
Omdat VVD, PvdA en CDA samen een ruime Kamermeerderheid hebben, wordt de motie waarschijnlijk aangenomen.