Google-zaak leidt tot pleidooi digitale mededingingsregels

De Onderzoeksdienst van het Europees Parlement vindt dat het Europese mededingingsrecht zich moet aanpassen aan de dynamiek van de digitale economie.

De Onderzoeksdienst schrijft dat in een recent gepubliceerde briefing over de mededingingszaak tegen Google. De Onderzoeksdienst hoopt dat de Europese Commissie de Google-zaak gebruikt om meer duidelijkheid te scheppen over dominantie, concurrentie en consumentenbescherming op het internet.

Snellere procedures noodzakelijk

De Onderzoekdienst stelt vast dat een mededingingsonderzoek onder de huidige regels jaren kan duren. Omdat de digitale economie erg veranderlijk is, is dit te lang. Een hervorming is daarom noodzakelijk.

Eerder riepen ook mededingingsexperts en het Europees Parlement de Europese Commissie al op om het Europese mededingingsrecht te hervormen.

Denktank

De Onderzoeksdienst van het Europees Parlement is de interne onderzoeksafdeling en denktank van het Europees Parlement. Het is hun taak om Europarlementariërs bij te staan bij hun werkzaamheden en hen te voorzien van onafhankelijke analyses en onderzoeken.