‘Reda rapport’ over hervorming auteursrecht aangenomen

Het initiatiefrapport over de hervorming van het auteursrecht is aangenomen in de Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement.

Het rapport is opgesteld door de Duitse Europarlementariër Julia Reda, het enige lid van de Piratenpartij in het Europees Parlement. De Commissie Juridische Zaken erkent met het rapport dat hervorming van het auteursrecht noodzakelijk is. Niet alleen om een Digital Single Market te creëren, maar ook voor betere toegang tot kennis en informatie.

556 Amendementen

Het oorspronkelijke rapport van Reda was zeer controversieel en druiste in tegen de kern van het auteursrecht. De leden van de Commissie Juridische Zaken dienden vervolgens 556 amendementen in. De oorspronkelijke voorstellen, bijvoorbeeld om allerlei nieuwe excepties te introduceren, zijn in het definitieve rapport afgezwakt.

Geen directe gevolgen

Het rapport is op 16 juni jl. aangenomen door de Commissie Juridische Zaken en wordt op 9 juli a.s. worden besproken tijdens de plenaire vergadering.
Omdat het Europees Parlement geen initiatiefrecht heeft, heeft het rapport geen directe gevolgen.

Hervormingsplannen vóór einde 2015

Het initiatiefrecht ligt bij de Europese Commissie. Zij komt voor het eind van dit jaar met een voorstel om het auteursrecht te hervormen, zei Eurocommissaris Oettinger. Eerder had de Commissie aangegeven  het voorstel in de herfst te presenteren. Het voorstel om het auteursrecht te hervormen maakt deel uit van de plannen voor een Digital Single Market.