‘Journalistieke sector verdient uitzondering in TTIP’

Omdat de pers een bijzondere plaats inneemt in de democratie, verdient de journalistiek een speciale behandeling in TTIP.

Dat zei ENPA-directeur Francine Cunningham op donderdag 4 juni tijdens een ronde tafelgesprek in Amsterdam.

Consumenten zullen altijd behoefte hebben aan regionaal en nationaal nieuws. Daarom voorziet Cunningham geen spectaculaire stijging in de vraag naar kranten uit de VS na invoering van het Trans-Atlantische handelsverdrag TTIP (Transatlantic Trade and Investment Package).

Het debat ‘Can TTIP Protect European Creativity?’ stond vooral in het teken van auteursrecht en het ISDS-mechanisme. Dit maakt het voor buitenlandse investeerders mogelijk om schadeclaims in te dienen tegen staten waar wetgeving investeringen belemmert.

Onlangs werd duidelijk dat lokale belemmeringen als btw, vaste boekenprijzen en quota voor nationale producties waarschijnlijk worden uitgesloten van dit mechanisme. Hiermee wordt beoogd lokale culturele sectoren te beschermen.

Het debat werd geleid door Christoph Schmidt, correspondent van Trouw in Brussel. Behalve Cunningham spraken Xenia Iwaszko, van IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) en Ante Wessels van FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure). Europarlementariër Marietje Schaake (D66/ALDE) opende het debat met een videoboodschap.