Eurocommissaris Ansip wil laag btw-tarief voor digitale pers

De Eurocommissaris voor Digital Single Market, Andrus Ansip, wil de toepassing van het verlaagde btw-tarief op digitale pers mogelijk maken.

Dat zei de Eurocommissaris gisteren in het Europees Parlement tijdens een plenaire vergadering over de Europese btw-regels.

Ansip herhaalde recente uitspraken van Jean-Claude Juncker, die zei dat er in de eerste helft van 2016 een voorstel komt om de Europese btw-richtlijn aan te passen. Het doel van de Commissie is om technologieneutrale btw-heffing mogelijk te maken waarbij digitale nieuwsproducten, net als gedrukte kranten, worden belast tegen het lage btw-tarief.

De Europese Commissie is van plan tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap een voorstel in te dienen om de btw-richtlijn te wijzigen. Omdat het een wijziging van het Europese belastingstelsel betreft, zullen de lidstaten unaniem akkoord moeten gaan met het voorstel.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) noemde het btw-verschil tussen gedrukte en digitale kranten eerder al ‘idioot’.