Hoofdredacteuren bepleiten verlaagd btw-tarief voor digitale kranten

Omdat de onafhankelijkheid en vitaliteit van journalistieke media gebaat zijn bij een laag btw-tarief voor digitale kranten, doet het Genootschap van Hoofdredacteuren vandaag 'een dringend beroep' op staatssecretaris Wiebes om dat mogelijk te maken.

Het Genootschap bepleit in een brief harmonisatie van het btw-tarief voor journalistieke producties in print én digitale vorm, bericht Villamedia vandaag.

Bij nieuwe digitale producten stuit de journalistiek steeds opnieuw op het verschil in fiscale behandeling tussen papier en digitaal in de btw-regels.

‘Het bevorderen van de onafhankelijkheid van de journalistiek, een van de belangrijkste redenen voor een verlaagd tarief, zou niet voorbehouden moeten zijn aan papieren nieuwsmedia’, schrijft het bestuur van het Genootschap.
Deze drempel voor digitale journalistiek moet volgens het Genootschap geslecht worden nu de journalistiek voor serieuze bedreigingen staat.

In de Tweede Kamer lijkt momenteel steun te ontstaan voor het toepassen van het verlaagde tarief op digitale replica’s van kranten.

‘Ervaringen uit het buitenland en recente jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie bieden een opening om de btw-toepassing op kranten bij de tijd te brengen’, aldus het Genootschap.