Spanje introduceert ‘Google-tax’

Het Spaanse parlement heeft wijzigingen in de Auteurswet doorgevoerd. De zogenaamde ‘Google-tax’, die internetbedrijven dwingt te betalen voor hergebruik van bijvoorbeeld nieuwsberichten, is nu onderdeel van deze wet.

Strekking van de wet is dat uitgevers worden gecompenseerd voor de schade die zij ondervinden wanneer nieuwsberichten in aggregatiediensten zoals Google News worden verzameld en getoond op een manier waarbij al een deel van het nieuws wordt gepubliceerd.

De Spaanse wet zal in januari 2015 van kracht worden. Het geeft uitgevers de mogelijkheid zelf boetes tot 600.000 euro op te leggen. Ook is Spanje momenteel het strafwetboek aan het herzien om het mogelijk te maken om sites die linken naar illegale content te sluiten.

Günther Oettinger, eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving, sprak zich vorige week uit voor een vergelijkbare regel op Europees niveau.

Vorig jaar spraken de Fransen en Belgen over vergelijkbare wetgeving. Hier schikte Google met de uitgevers.
In Duitsland eist een consortium van mediabedrijven 11 procent van de inkomsten die Google genereert met het tonen van gedeeltelijke inhoud uit kranten en tijdschriften.

Vorige maand besloot Google daarop alleen nog de titels van de artikelen te tonen.