Knipseldienst veroordeeld voor inbreuk auteursrecht

Knipseldienst Meltwater News Service is voor de federale rechtbank in New York veroordeeld voor het inbreuk maken op het auteursrecht van persbureau Associated Press (AP).

Meltwater maakte in zijn dienstverlening gebruik van de nieuwscontent van AP zonder daarvoor een vergoeding te betalen.

Meltwater is een business-to-business knipseldienst voor zakelijke klanten die berichtgeving over hun organisatie willen monitoren. De dienst biedt daarvoor knipsels van verschillende media aan, met links naar het volledige artikel.

De rechtbank ging niet mee in het argument dat sprake was van ‘fair use’, omdat Meltwater direct concurreert met AP. De Amerikaanse rechtbank keek in dat kader onder meer naar de beperkte click-through-rate in de producten van Meltwater.

De rechter oordeelde dat de dienstverlening geen service is die nieuwscontent van AP beter vindbaar maakt, maar dat er sprake is van ‘free riding’ en dat de service direct concurreert met de eigen diensten van AP.