Duitse regering: Google moet betalen voor citaten

De Duitse regering heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt zoekmachines te laten betalen voor het gebruik van citaten in zoekresultaten.

Uitgevers kunnen op grond van deze wet geld eisen van zoekmachines zoals Google. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Bondsdag.

Het wetsvoorstel geldt voor zoekmachines en automatische aggregatiediensten die gebruik maken van fragmenten van content van derden. De zoekdiensten worden, na goedkeuring van het wetsvoorstel, verplicht te betalen voor licenties voor dit hergebruik.

De Duitse uitgeversbond strijdt al jaren tegen de wijze waarop Google verdient aan online content van de uitgevers, zonder daarvoor te betalen. Ook in Spanje, Frankrijk en België strijden uitgevers tegen de werkwijze van Google.