Persvrijheidslezing: ‘You either choose to be a journalist, or not’

Op donderdag 3 mei werd de jaarlijkse, internationale Dag voor de Persvrijheid gehouden, met als thema Untold Stories.

In Nederland vond de Dag van de Persvrijheid plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Turkije en Mexico stonden tijdens de dag en avond centraal. Yasemin Çongar, adjunct-hoofdredacteur van het Turkse onafhankelijke dagblad Taraf, hield dit jaar de Persvrijheidslezing. Ook werden de Nederlandse en internationale persvrijheidsmonitor gepresenteerd.

Yasemin Çongar zag het thema Untold Stories als als een uitnodiging om ‘out of the box’ te denken.
“Journalisten moeten de angst voor de waarheid achter zich laten, want die angst zorgt ervoor dat delen van de waarheid onverteld blijven. De waarheid vertellen is er voor kiezen journalist te zijn. Een journalist stapt ‘out of the box,” stelt Çongar.

Er zijn in Nederland in 2011 weinig grote incidenten op het vlak van persvrijheid geweest, zo blijkt uit de persvrijheidsmonitor. Desondanks is Wouter Hins, hoogleraar mediarecht aan de Universiteit van Leiden en auteur van de monitor, van mening dat er op het gebied van wetgeving in Nederland nog veel te winnen is.

Het uitblijven van een wettelijke regeling voor journalistieke bronbescherming is zorgelijk en ook de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) is aan herziening toe, stelde Hins.

De internationale persvrijheidsmonitor van Freedom House werd eveneens gepresenteerd. Voor het eerst in acht jaar is de persvrijheid in de wereld stabiel en niet afgenomen.

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen, met als doel de beginselen van de persvrijheid meer onder de aandacht te brengen en deze wereldwijd te bevorderen.

Het idee voor deze internationale dag is afkomstig van de Algemene Conferentie van de UNESCO van 1991, waar erkend werd dat een vrije, pluriforme en onafhankelijke pers een essentieel onderdeel is van elke democratische samenleving.

Sinds 2003 wordt in Nederland de Dag van de Persvrijheid georganiseerd door een comité met vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NDP Nieuwsmedia, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, het Persmuseum en Free Press Unlimited.