Onderzoek diskwalificeert Hongaarse verdediging mediawet

De Hongaarse mediawet is grotendeels in strijd met Europese praktijken en normen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Center for Media and Communications Studies (CMC) in Boedapest. De Hongaarse regering verdedigde zich afgelopen maanden juist door te stellen dat de mediawet gebaseerd is op bestaande regels in EU-landen.

In het onderzoek richt zich op de 56 wettelijke regelingen uit in 20 Europese landen die het Hongaarse Ministerie van Justitie citeerde in zijn reactie op de internationale kritiek op de Hongaarse mediawet.

De onderzoekers stellen dat de Hongaarse regering in een meerderheid van de voorbeelden, referenties achterwege laat of de regelingen onjuist karakteriseert.

Het Constitutioneel Hof van Hongarije heeft medio december enkele bepalingen uit de mediawet onverbindend verklaard. Het Hof bepaalde dat journalisten niet gedwongen mogen worden hun bronnen bekend te maken en dat de overheid geen nieuwe toezichthouder mag instellen.

Wel moet de uitspraak van het Hof nog worden bekrachtigd door het Parlement om betekenis te kunnen krijgen.