NDP Nieuwsmedia doet beroep op Kroes

NDP Nieuwsmedia heeft bij Eurocommissaris Kroes aangedrongen op een goed evenwicht tussen het recht op privacy en legitieme commerciële activiteiten bij de uitwerking van de Ontwerpverordening Dataprotectie.

Uitgevers vrezen voor de negatieve gevolgen voor hun journalistieke en commerciële activiteiten.

De verordening dataprotectie zal volgende week door de Europese Commissie worden behandeld. De Nederlandse uitgevers benadrukken dat in de verordening een ontheffing van dataverwerking voor journalistieke doeleinden van groot belang is. Bij het ontbreken van een bindende ontheffing komt de journalistiek in gevaar.

Daarnaast vragen de uitgevers om het vitale belang van direct marketing voor de commerciële activiteiten van uitgevers te erkennen. Uitgevers hebben direct marketing nodig om hun bestaande lezers te behouden en nieuwe lezers te werven.

Ook heeft verordening mogelijk consequenties voor de ontwikkeling van de pers op digitale platforms, juist in een tijd dat traditionele media in transitie zijn naar nieuwe platforms. Belangrijke elementen van een positieve online gebruikerservaring en bepaalde innovatieve advertentietechnieken kunnen door de verordening belemmerd worden.

NDP Nieuwsmedia sluit met de brief aan bij de zienswijze van de European Newspaper Publishers’ Association (ENPA). Ook de ENPA heeft Eurocommissaris Kroes opgeroepen om rekening te houden met de gevolgen van de verordening voor de uitgeefsector.