Barroso onderstreept vitale rol van pers in de maatschappij

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, benadrukte de essentiële rol van de pers in een democratische samenleving in zijn keynote speech tijdens de vijftigste verjaardag van de European Newspaper Publishers' Association (ENPA) in Brussel.

‘De vrijheid van expressie en de vrijheid van pers zijn twee onbetwistbare vrijheden die aan het hart van onze democratieën liggen.’

Barroso over pers in democratische samenleving

NDP Nieuwsmedia was vertegenwoordigd bij het congres Five decades in the news – Europe and the ENPA.

ENPA bracht ter gelegenheid van haar 50e verjaardag de publicatie “50 Ideas for the Future of Newspapers” uit, met een voorwoord van Eurocommissaris Neelie Kroes. De publicatie geeft levendige voorbeelden van de creativiteit en innovatie die plaatsvindt bij dagbladen in heel Europa.

Nieuws in de klas, het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia, wordt beschreven onder de rubriek ‘Promoting Media Literacy’ met hun Digitale Nieuwscollage en ook hun ontwikkeling van Krant in de klas naar Nieuws in de klas is beschreven.
Ook NRC Next, de nieuwe titel van NRC Media gericht op de jonge, hoogopgeleide nieuwsconsument, wordt als innovatief nieuw printconcept genoemd.

Eurocommissaris Viviane Reding benadrukte in haar openingsspeech het belang van dagbladen in het digitale tijdperk: “Een sterke pers houdt politici scherp en op de juiste weg”. Zij onderstreepte het belang van de bijdrage van professionele pers aan de geïnformeerde en betrokken burger in Europa.

Commissaris Michel Barnier, verantwoordelijk voor de Interne Markt, benadrukte in zijn eindspeech de waarde van creatieve content en het belang van een laag btw-tarief voor digitale content.

De voorzitter van de ENPA, Ivar Rusdal, zei: “De toekomst van de dagbladsector kan net zo vitaal zijn als haar verleden mits er bepaalde basisvoorwaarden worden gesteld. Dat betekent onder meer het bevorderen van het respect voor auteursrecht en het ontwikkelen van een btw-systeem dat de ontwikkeling van dagbladen op alle platforms bevordert in plaats van belemmert”.