Beste journalistieke producties van 2023 met Tegels bekroond

Op 6 mei ontvingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tien winnaars een Tegel voor hun journalistieke vakmanschap.

De jaarprijzen voor de beste journalistieke producties werden dit jaar uitgereikt onder verantwoordelijkheid van juryvoorzitter Hans Nijenhuis. De winnaars per categorie:

Nieuws
Abel Bormans, Maud Effting, Willem Feenstra (de Volkskrant), “Ben je een vrouw, van kleur of kom je van buiten, dan krijg je het lastig bij NOS Sport”

Verslaggeving
Rob Vreeken (de Volkskrant), “Diverse reportages uit Israël, kort na 7 oktober”

Interview
Stijn Bronzwaer (NRC), Ali Niknam: ‘Wie hier niet presteert, kan maar beter gaan’

Data
Sebastiaan Grosscurt, Marieke Rotman, Felix Voogt, Pim van der Hulst, Niek Opten, Leo van Raaij, Niek Megens (Investico, in samenwerking met o.a. Eindhovens Dagblad, Tubantia, de Stentor, De Gelderlander), “Boeren zonder grenzen”

Pionier
Daphne Wesdorp (Nederlands Dagblad), “Oorlogsverslaggeving in Oekraïne en Myanmar”

Onderzoek
In-Soo Radstake, “Indie Verloren… Selling a colonial war”

Regionaal/lokaal
Gep Leeflang (de Stentor), Nederlandse gemeenten overtreden massaal de wet door achterkamertjes in te duiken

Achtergrond
Sinan Can en Danielle van Lieshout, “Inside Kalifaat” (BNNVARA)

Internationaal
Michiel Driebergen (Trouw), “Oorlog in Oekraine”

Storimans
Jacko van ’t Hof, “Dokter Ruben” (VPRO)

De prijswinnende producties zijn toegankelijk via de website van De Tegel.

Over De Tegel

De Tegel, Jaarprijzen voor de Journalistiek is een initiatief van NDP Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NOS en RTL Nederland, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.

Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte de maatschappelijke functie van de journalistiek te benadrukken en het vak een meer kwalitatieve, positieve uitstraling te geven bij het grote publiek.

De prijs is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws en achtergrondproducties en als aanmoediging voor journalistieke vernieuwing en journalistiek talent.