Intimideren van journalisten door verspreiden persoonsgegevens wordt strafbaar

Net na de val van het kabinet-Rutte IV stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel dat doxing strafbaar maakt. Het biedt journalisten betere bescherming.

Wat is doxing?

Doxing is het verzamelen van persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld telefoonnummers en adressen, met als doel om iemand te intimideren. In het bijzonder journalisten, politici en wetenschappers worden de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met deze vorm van intimidatie.

Vanaf 1 januari 2024 zal het strafbaar zijn om persoonlijke gegevens te verzamelen en te verspreiden met als doel om iemand te intimideren.

Strafrechtelijke aanpak van intimidatie van journalisten

In februari van dit jaar stemde de Tweede Kamer al in met het wetsvoorstel van demissionair minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Nadat in juni de nieuwe senatoren werden geïnstalleerd heeft nu ook een meerderheid van de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel.

Daders van doxing riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Wanneer doxing plaatsvindt bij mensen met bepaalde beroepen, waaronder journalisten, kan de straf hoger uitpakken. Intimiderend gedrag zoals bedreiging of stalking was al strafbaar. Intimidatie via het openbaren van persoonsgegevens was echter nog niet goed strafrechtelijk aan te pakken.

Veiligheid van journalisten

NDP Nieuwsmedia maakt zich al lange tijd zorgen om intimidatie van journalisten en pleit voor betere bescherming. Met het wetsvoorstel doxing erkennen de Tweede en Eerste Kamer het maatschappelijke probleem en nemen zij maatregelen om daders strafrechtelijk te vervolgen.