Golden Pen of Freedom naar Jimmy Lai van de Apple Daily

De 2021 WAN-IFRA Golden Pen of Freedom is op 1 december toegekend aan de uitgever Jimmy Lai en de redactie van zijn inmiddels gesloten Apple Daily in Hongkong.

De jaarlijkse onderscheiding voor personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de persvrijheid werd virtueel bekend gemaakt tijdens het World News Media Congress 2021. De onderscheiding vestigt de aandacht op de moeilijke omstandigheden waaronder veel journalisten in Hongkong hun werk moeten doen.

“De Gouden Pen 2021 stelt het opsluiten van de uitgever, de arrestatie van redacteuren en de sluiting van een mediatitel aan de kaak”, lichtte Warren Fernandez, voorzitter van het World Editors Forum, toe.

“De journalistiek gaat voorop in de geschiedenis”, stelde Sebastien Lai, die de prijs namens zijn gevangen genomen vader en het personeel van Apple Daily in ontvangst nam. “Journalisten leggen het heden vast en informeren over de toekomst. Zij bieden in zware tijden tegenwicht aan de macht en geven het volk een stem.” Hij sprak zijn dank uit voor de prijs en deed een oproep om zijn vader en de redactie van de Apple Daily in gedachten te houden.

Apple Daily

Tot op de laatste dag van verschijning, 24 juni 2021, was de Apple Daily een van de populairste Chineestalige kranten in Hongkong. Op grond van een nationale veiligheidswet werden op 17 juni 2021 hoofdredacteur Ryan Law en vier van zijn collega’s gearresteerd en de activa van het bedrijf bevroren. Oprichter Jimmy Lai zat op dat moment al meer dan zeven maanden in de cel.

Jimmy Lai is een uitgesproken criticus van de Chinese greep op Hongkong en een aanhanger van de prodemocratische beweging. Hij richtte Next Media op en lanceerde in 1995 de Apple Daily, dat al snel een van de populairste kranten van Hongkong werd. De anti-regeringshouding leidde tot reclameboycots en cyberaanvallen.

Over de Golden Pen of Freedom

De Golden Pen of Freedom is de jaarlijkse onderscheiding van WAN-IFRA voor personen of organisaties die de persvrijheid op een uitzonderlijke manier verdedigen of bevorderen. WAN-IFRA vestigt met de Gouden Pen de aandacht op repressieve regimes en de journalisten die onder deze regimes hun werk doen.