Nobelprijs voor Vrede naar journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov

De Nobelprijs voor de vrede 2021 is toegekend aan de journalisten Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitry Muratov uit Rusland. Zij ontvangen de prijs voor hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen.

De twee voorvechters van het vrije woord zijn al eerder voor hun strijd erkend. Maria Ressa ontving in 2018 de WAN-IFRA Golden Pen of Freedom. Dmitry Muratov kreeg de Pen in 2016.

Maria Ressa is al meer dan 30 jaar journalist in Azië. Momenteel is zij CEO van Rappler, een Filippijns multimedia platform dat de gemeenschap wil informeren en sociale verandering wil stimuleren. Sinds de verkiezing in 2016 van president Rodrigo Duterte is Rappler het slachtoffer van campagnes om de mediaorganisatie in diskrediet te brengen.

Dmitry Muratov is hoofdredacteur van Novaya Gazeta. De Russische krant staat bekend om zijn diepgaande onderzoeken naar gevoelige kwesties zoals corruptie, mensenrechtenschendingen en machtsmisbruik. De krant heeft een zware prijs voor zijn journalistieke werk betaald. Zes medewerkers, onder wie onderzoeksjournalist Anna Politkovskaja, zijn als vergelding gedood. Veel medewerkers worden bedreigd.

Berit Reiss-Andersen, voorzitter van het Nobelcomité: “Vrije, onafhankelijke en op feiten gebaseerde journalistiek dient als bescherming tegen machtsmisbruik, leugens en propaganda. Zonder vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zal het moeilijk zijn om vrede, ontwapening en een betere wereldorde te bevorderen.”

De mondiale associatie van nieuwsuitgevers WAN-IFRA feliciteert Ressa en Muratov met hun prestigieuze prijs. De organisatie hoopt dat veiligheid van journalisten wereldwijd prioriteit krijgt en benadrukt het belang van kwalitatief hoogwaardige, op feiten gebaseerde journalistiek.