Follow The Money interpreteert btw-convenant onjuist

In een gisteren gepubliceerd artikel geeft Follow The Money een verkeerde uitleg van het btw-convenant met de Belastingdienst en maakt de auteur uitgevers onterechte verwijten.

In 2013 ondertekenden de Belastingdienst en de uitgeefsector een gezamenlijk convenant over de btw op zogenaamde combinatieproducten. Voor dagbladabonnementen die zowel een gedrukte als een digitale component kennen, moet de btw worden gesplitst in een deel waarop het verlaagde tarief van toepassing is en een deel waarop het algemene tarief van toepassing is. Het convenant schrijft drie manieren voor waarop uitgevers de btw kunnen splitsen.

In het artikel van Follow The Money spreekt de auteur zijn voorkeur uit voor één van de drie manieren en doet hij vervolgens een gebrekkige poging uitgevers langs die ene meetlat te leggen. In de praktijk maken de meeste uitgevers echter gebruik van de twee andere voorgeschreven manieren om de btw te splitsen. De conclusies die de auteur van Follow The Money vervolgens trekt zijn daarom onjuist en tendentieus.

NDP Nieuwsmedia betreurt dat Follow The Money kennelijk niet bereid was een nadere toelichting op de convenanttekst te ontvangen, alvorens tot publicatie van het artikel over te gaan.