Uitsluitsel over btw-toepassing abonnementen aan fiscus

Het ministerie van Financiën heeft aanvullende informatie gepubliceerd over de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang van 2018 naar 2019.

De verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent per 1 januari a.s. leidde bij uitgevers tot vragen over de btw-toepassing op abonnementen, omdat het kabinet afzag van overgangsrecht. NDP Nieuwsmedia heeft die vragen in de afgelopen maanden onder de aandacht van het ministerie gebracht.

Vandaag publiceerde het ministerie van Financiën aanvullende informatie op de website van de Rijksoverheid. Daarin geeft het een toelichting op de vraag welk btw-tarief wanneer van toepassing is.

Kas- of factuurstelsel
Op welk moment de btw verschuldigd is, hangt af van het stelsel dat een ondernemer toepast voor zijn btw-administratie. Grofweg geldt dat ondernemers die goederen en diensten leveren aan particulieren het kasstelsel hanteren en ondernemers die aan ondernemers leveren het factuurstelsel toepassen.

In het kasstelsel moet de betaling op uiterlijk 31 december gedaan zijn om aanspraak te maken op het verlaagde btw-tarief. In het factuurstelsel is het tijdstip waarop de factuur wordt uitgereikt bepalend voor de hoogte van het tarief.

Onduidelijkheid blijft
De aanvullende informatie neemt in de uitgeefsector niet alle onduidelijkheid weg. Daarvoor is de aanvullende informatie te generiek van aard. NDP Nieuwsmedia blijft lidbedrijven daarom adviseren resterende vragen voor te leggen aan de eigen inspecteur.

 

Dit nieuwsbericht volgt op het bericht ‘Update gevolgen btw-verhoging voor abonnementen’ van 31 oktober 2018.