EU formaliseert mogelijkheid om btw op online publicaties te verlagen

De Europese wijziging om een btw-verlaging voor digitale media mogelijk te maken is vandaag officieel gepubliceerd.

Begin oktober bereikten de Europese ministers van Financiën een politiek akkoord over het mogen verlagen van de btw op online publicaties. Met de officiële publicatie vandaag is de wijziging van de Europese Btw-richtlijn een feit.

De gewijzigde Btw-richtlijn treedt op 4 december in werking. Vanaf dat moment is het lidstaten toegestaan op online publicaties hetzelfde verlaagde btw-tarief toe te passen als op gedrukte varianten. Lidstaten zijn niet verplicht de btw te verlagen.

Standpunt Nederland
Nederland is groot voorstander van het verlagen van het btw-tarief voor e-publicaties. Het kabinet wil de btw-verlaging snel invoeren, maar staat ook een zorgvuldig proces voor.

Op nationaal niveau moet worden afgebakend welke producten en diensten straks precies aanspraak kunnen maken op het verlaagde btw-tarief. Dat vergt een zorgvuldige uitwerking. Wanneer de btw op Nederlandse e-publicaties daadwerkelijk wordt verlaagd, is daarom nog onbekend.