Federaal Gerechtshof tikt Duitse publieke omroep op de vingers

Met vooral tekstgedreven nieuwsaanbod in de Tagesschau-app overtrad de Duitse publieke omroep ARD de wet.

Het zogenoemde Rundfunkstaatsvertrag verbiedt Duitse publieke omroepen om persgelijkend aanbod te maken. Duitse uitgevers spanden een rechtszaak aan, nadat de Duitse publieke omroep ARD in hun ogen de wet overtrad door vooral tekstgedreven nieuwsberichten te plaatsen in de Tagesschau-app, de nieuwsapp van de ARD.

Herziening afgewezen
De Duitse rechter oordeelde vervolgens dat de ARD met de Tagesschau-app inderdaad de wet overtrad en oneerlijk concurreerde met private nieuwsaanbieders. Eind december heeft het Federaal Gerechtshof een herziening van het vonnis afgewezen, waarmee het oordeel definitief is geworden.

Focus op audiovisueel aanbod
Duitse uitgevers dringen aan op een duidelijkere focus op het aanbieden van audiovisueel aanbod, waarbij de bijbehorende tekst maximaal een derde deel van het aanbod uitmaakt. De Duitse publieke omroepen ZDF en WDR lopen daarin voorop. Duitse uitgevers roepen de ARD op die voorbeelden te volgen.

Nederlandse taakopdracht is ruim
Ook in Nederland bestaat discussie over de online nieuwsactiviteiten van de publieke omroep, zeker als die tot oneerlijke concurrentie leiden met private nieuwsorganisaties. Tekstgedreven producties van de NOS zoals longreads roepen de vraag op hoe ver de publieke taakopdracht moet reiken.

In tegenstelling tot in Duitsland worden aan Nederlandse publieke omroepen nauwelijks wettelijke beperkingen opgelegd bij het publiceren van geschreven nieuwsaanbod.