Ministerraad bespreekt btw-tarief digitale kranten

Staatssecretaris Wiebes zal de btw-toepassing op digitale kranten agenderen in de ministerraad. Dat zegde hij toe nadat ChristenUnie en SGP een motie indienden over het btw-onderscheid dat tussen papieren en digitale kranten geldt.

Tijdens het debat over het Belastingplan 2015 noemde Wiebes het hoge btw-tarief op digitale kranten na vragen van PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP ‘totaal achterhaald, om niet te zeggen idioot’.

Ruimte voor een beleidswijziging zag hij echter niet binnen de bestaande Europese btw-regels. Wel beloofde hij de btw-toepassing op digitale media aan de orde te stellen tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in het eerste halfjaar van 2016.

ChristenUnie en SGP

Omdat ervaringen in het buitenland en recente jurisprudentie nu al beperkte ruimte lijken te bieden, dienden Carola Schouten (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP) een motie in.

Dat signaal nam Wiebes serieus. Hij zegde toe een juridisch-technische analyse van de motie te maken en deze vervolgens te bespreken in de ministerraad.

De staatssecretaris informeert de Tweede Kamer voor het einde van het jaar over de uitkomst. De motie wordt voorlopig aangehouden.