PvdA wil lager btw-tarief digitale krant

De PvdA heeft naar aanleiding van het Belastingplan 2015 vragen gesteld over de verschillende btw-tarieven voor digitale en papieren kranten.

Momenteel wordt een digitale krant veel zwaarder belast dan een papieren krant, terwijl ze vaak exact hetzelfde zijn.

PvdA-Kamerlid Ed Groot vraagt staatssecretaris Wiebes of de regering van mening is dat het bestaande tariefverschil onwenselijk en moeilijk uitlegbaar is en misschien zelfs leidt tot marktverstoring. Hij wil weten hoe de tarieven meer naar elkaar toe kunnen worden gebracht en wat hier de budgettaire gevolgen van zijn.

Ten slotte wenst hij meer informatie over de inspanningen van andere Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland en België. Hij vraagt hoe zij digitale en papieren media belasten.

Voor een digitale krant moet 21 procent btw worden betaald, voor kranten op papier 6 procent. ‘Dat verschil is belachelijk’, zegt Mohammed Mohandis, mediawoordvoerder van de PvdA-fractie. ‘Als je jongeren aan het nieuws wilt krijgen, wat ik erg belangrijk vind, moet je ze niet “straffen” door meer btw te vragen voor een digitale krant.’

In onder andere België, Luxemburg en Frankrijk is het tarief voor digitale (nieuws)media al verlaagd. Deze lidstaten wilden niet langer wachten op een eventuele wijziging van de Europese btw-richtlijn.

De antwoorden op de vragen van de PvdA worden vrijdag 17 oktober verwacht.

Uit de meest recente ledenbenchmark (uitgevoerd door Deloitte) blijkt overigens dat de sector in 2013 gezamenlijk 8,5 miljoen euro omzette op de lezersmarkt voor digitale journalistiek. De inkomstenderving voor de schatkist als het btw-tarief verlaagd wordt naar 6 procent, zou daarmee circa 1,3 miljoen euro bedragen.