Laag btw-tarief digitale media op agenda ‘toekomstbestendige wetgeving’

Het kabinet zet zich in om de btw-tarieven voor fysieke en digitale media te harmoniseren en wil daar tijdens het EU-voorzitterschap voortgang mee boeken.

Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag aan de Tweede Kamer in zijn inventarisatie van tekortschietende wet- en regelgeving als gevolg van technologische ontwikkelingen.

Modernisering van wetgeving

D66-Kamerlid Kees Verhoeven had minister Kamp eind 2014 verzocht om een inventarisatie van concrete casussen waarvoor de wetgeving als gevolg van technologische ontwikkelingen overbodig is geworden, belemmerend is of tekortschiet. Wetgeving mag innovaties die het groeivermogen van Nederland verbeteren, niet onnodig hinderen.

‘Het kabinet kan zich niet vinden in een onderscheid tussen fysieke en digitale media, dat nu wordt gemaakt in de btw’

Harmonisatie digitale en fysieke media

In zijn brief noemt minister Kamp ook de btw-tarieven voor fysieke en digitale media. ‘Het kabinet kan zich niet vinden in een onderscheid tussen fysieke en digitale media, dat nu wordt gemaakt in de btw’, zo schrijft Kamp.
‘Het kabinet is blij dat dit onderwerp inmiddels op de EU-agenda staat’ en ‘(..) zal blijven aandringen op aanpassing van de btw-richtlijn op dit punt.’

Kamp voegt daaraan toe dat het kabinet beoogt om daar tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie voortgang mee te boeken.

Nieuwe steun

Eerder spraken staatssecretaris Sander Dekker (Media) en Eric Wiebes (Financiën) namens het kabinet al hun steun uit voor een laag btw-tarief voor digitale media, waaronder digitale kranten.
Het is voor het eerst dat ook minister Henk Kamp voor harmonisatie van de btw-tarieven pleit, met het wegnemen van belemmeringen voor innovaties als voornaamste argument.